A sűrített levegő a mai modern iparban az energia biztonságos és megbízható forrása. A technika folyamatos fejlődésével a pneumatikus készülékek egyre kifinomultabbak és bonyolultabbak, így egyre érzékenyebbek a sűrített levegő minőségére. Az ipari kompresszorok által előállított levegő, függetlenül a kompresszorok típusától, nem mindig alkalmas közvetlen felhasználásra, mivel szennyezett lehet, akár eredendően, akár a sűrítés folyamatában.

A préslevegő kondicionálása nélkülözhetetlen feltétele a szemcseszóró rendszerek, valamint pneumatikus szerszámok probléma mentes működésének. Egy alap rendszernél a sűrített levegő kezelése 3 lépésből áll, hűtés, szárítás és szűrés. A kompresszor levegő beszívás körülményétől függően – mint hőmérséklet és páratartalom -, a kompresszor jelentős mennyiségű párát tartalmazó levegőt fog szállítani, vízgőz formájában.

PÉLDÁUL egy 5m3/perc (175 CFM) szabad levegő beszívású, 7 bár (100 PSI) kompresszor akár 20 liter (4,4 gallon), vagy több vizet is képes a rendszerbe juttatni egy műszak alatt. Egy alkalmas utóhűtő és leválasztó felszerelésével lehetőség van kevesebb, mint 6 liter (1,3 gallon) alá szorítani a pára mennyiségét, amivel legalább 14 liter (3,1 gallon), ami nem csapódik ki a csőrendszeren, súlyos és leginkább drága problémát okozva.

A dugulás állandó, a pneumatikus szelepek működése pontatlan!

A pillanat, amikor a kondenzátum kilép a szeparátorból.

A szemcseszóró berendezés dugulásának megelőzése, a szóróanyag sima és folyamatos áramlása, továbbá kevesebb meghibásodás, kopás és karbantartás elkerülése érdekében a sűrített levegőt hűteni kell (körülbelü 9°C -kal a környezeti hőmérséklet fölé).

A léghűtéses utóhűtők a préslevegőt atmoszférikus levegővel hűtik. A hőmérséklet csökkenés miatt a víz kondenzálódik és cseppeket képez. Ezeket a cseppeket az utóhűtő centrifugális szeparátora távolítja el.

A mégtisztább levegő érdekében opcionálisan további sűrített levegő szűrők építhetők be, az olaj és más finomabb szennyező anyagok eltávolításához.

Az utóhűtők elektromos, vagy pneumatikus meghajtással készülnek, kisméretű egészen 3 m3/perc, közepes 3 -tól 10 m3/perc és nagy 10-től 30 m3/perc légáteresztésű szemcseszóró rendszerekhez.