Nem, az 1% -nál több szabad szilícium-dioxidot tartalmazó abrazív anyagok használata TILOS!

A múltban a felülettisztítási műveleteket kvarchomokkal végeztük, így a homokfúvás fogalma ezekből a napokból származik. Napjainkra nyilvánvalóvá vált, hogy munka közben belélegezhető kristályos szilícium-dioxid veszélye súlyos vagy akár halálos légúti megbetegedést is okozhat, egyre nehezedő légzést, hegesedést és a tüdő keményedését, ez a SZILIKÓZIS.

Az EU területén érvényben lévő szabályozás értelmében TILOS nyilt téren az olyan szóróanyag használata ami több, mint 0,1% szabad – szilikát tartalmú!

A kvarchomoké ~90%, olykor több mint 95%! Szórása során a homok részecskék mikró részecskékre kisebb, mint 5 µm-re törnek össze. A felszabaduló jelentős mennyiségű szilícium-dioxid (kovasav) tartalmú kristályok belélegezve beágyazódnak a tüdőbe, légzési nehézséget, pulmonális szilikózist, más néven „por-tüdő”-t és végül halált okoz.

Feltételezzük, hogy a szemcseszóró védősisak (kámzsa) megfelelő védelmet nyújt, de ez nem igaz! A kvarchomok szórása közben hatalmas porfelhők keletkeznek a környező levegőben. A mindössze 2 mikron méretű kristályos szilikapor részecskék – szélmentes körülmények között -, 24 óra leforgása alatt csak 1 métert esnek. Ez azt jelenti, hogy ezek a porfelhők hosszú ideig láthatatlanul ott lebegnek a levegőben, jóval a homokfúvás befejezése után is. Amikor a homokfúvó leáll és leveszi a sisakot nagy mennyiségű szilikapor kerül lerakódásra a sisak belsejében. Amikor visszaveszi, extrém adag szilícium-dioxid port lélegzik be a helyett, hogy elvárt védelmet kapjon.

A környezetben lévő emberek kockázata még nagyobb. Gondoljunk más a helyszínen dolgozóra! Akár enyhe szelek következtében a porfelhők mozognak, terjednek és ezeknek az embereknek semmiféle védelme nincs!

Az elmúlt években a legtöbb ország törvényeket hozott létre a kvarchomok ilyen fajta használatának tiltására. Mára a nyílt téren történő homokfúvás engedélyköteles eljárás az elhasznált homok veszélyes hulladéknak minősül, kezelését ennek értelmben kell elvégezni!