Nekünk jutott a megtisztelő feladat, hogy Sopron város fő jelképének felújítási munkálatainál részt vehettünk. A Tűztorony óraszámlapjain végeztünk felülettisztítást.

Az eredetileg római kori várostorony szögletes alapjait 1290 – 1340 között építették. Írásban 1409 -ben említik először. Az 1676 -ban teljesen leégett tornyot 1680 -ban közadakozásból – a városiak sürgetésére -, kezdték újáépíteni, a toronyórát lorettói mesterek készítették. 1894 -ben lebontása elől Kiss István és Schulek Frigyes mentette meg. Az elmúlt évszázadok alatt többször végeztek átalakításokat, javításokat a Tornyon és persze az óra lapján is. 1928 -ban a belvárosi kaput díszes kerettel látták el, ekkor az óraszámlapok is megszépültek. Erről tanúskodik az egyik számlap hátoldalán, „Cmarits János” címfestő mester dedikációja.

A túlnyomó részt eredeti rézlemezekről két, de helyenként három réteg kátrány-bázisú igen kemény festéket távolítottunk el finomszemcse technológia alkalmazásával. A munka során elvégzett rétegelemzést a következő képek szemléltetik:

Óraszámlap négy sarka az „1 7 3 5” dátumot hordozza. Ezen és a többi kézzel festett számon is 3 réteg festéket találtunk: arany, citromsárga, okker. Az első feltehetően eredeti, a citromsárga az 1928 -as átfestés, majd a II. világháború okozta lemezsérülések kifoltozása után került fel az okker némi fekete pótlással. A közel 250 éves réz teljes felületén sérülés mentesen tisztult meg.

Kategória: Bejegyzés