A 125 éve felavatott alkotáson hasonló felújítást még sohasem végeztek, korábban csak a háború okozta sérüléseket javították ki rajta.

Hangzott el a sajtótájékoztatón a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójától. Varga Benedek elmondta, központi helyet foglal el a költőnek emléket állító, monumentális kompozíció. Az 1893-ban felavatott emlékművön az eltelt évek alatt semmilyen ehhez hasonló mélységű munkát nem végeztek.

A szobrok felületét eltérő keménységű és árnyalatú rétegek borították, emiatt az alakok vesztettek plasztikusságukból. A restaurálás tervezése előtt fel kellett tárni, hogy a bronzfelület mennyire károsodott, illetve mennyire van veszélyben.
A felületi anyagvizsgálat eredménye kimutatta, a madárürüléket tartalmazó szennyeződésen kívül – a szobrokra káros réteg nincs jelen!

A tisztítás célja olyan eljárás alkalmazása volt, amely megőrizte a szobrok felületén 125 év alatt természetes módon kialakult patinát.

“Egy speciális berendezéssel végzett, szódabikarbónás finomszemcseszórás hozta meg a várt eredményt: a szennyeződések eltávolítása a kialakult zöld patinaréteg megőrzése mellett.”

  • forrás mnm.hu 2018/01/31
Kategória: Bejegyzés