Korszerű, hatékony, kornyezetbarát felülettisztítási, felületkezelési technológia sok kíváló tulajdonságának köszönhetően a legkülönfélébb igények kiszolgálására is eredményesen használható. A szódabikarbónával történő felülettisztítás a homokfúvás tökéletesítéséből származik, a Finomszemcse-Technológia része, hatékonyan tisztít, zsírtalanít, eltávolít minden felületi szennyeződést, különböző oxidokat, (vékony)rozsdát, letakarít festéket anélkül, hogy felületkárosodást okoz.

Az eljárás nem igényel előkészítést, nem használ vegyianyagot, kiválóan alkalmazható sérülésre érzékeny felületen, mint pl. rozsdamentes acél, alumínium, műanyag, plexi, kerámia, különböző fa- de akár üvegfelületen is.

A felszínre felvitt ARMEX™ szódabikarbóna egy fejlesztett, speciális összetevőkből álló hatékony tisztító kristály, melynek alapja a természetes nátrium-hidrogén karbonát (nátrium-bikarbóna) NaHCO3 vagy köznapi nevén szódabikarbóna.

Nem mérgező, nincs káros mellékhatása, a környezetre teljesen mértékben ártalmatlan!

A hagyományos szemcseszórásnál használt abrazív anyag a felületre becsapódva mechanikai súrlódást végez. Ez egy képlékeny alakváltozást, hőterhelést okoz, mely eredménye vetemedés, kráteresedés egyszóval sérülés! Ilyen pl kvarchomok, üveggyöngy, a szó szerinti legrosszabb értelmében koptatják a felületet! Mintha csiszolópapírral tisztítanánk. A szódaszórásnál használt ARMEX™ nem roncsol, nem koptat, sértetlenül hagyja a felületet.
Ez teszi a technológiát különlegessé!

A fúvókát nagy sebességgel elhagyó szódabikarbóna kristály az alapfelületre csapódva morzsol, a felszínen keletkezett un. kinetikus energia hatására leborotvál midenféle felületi szennyeződést.

Tűzkárt szenvedett motor Szódaszórás előtt – után
Penészgomba kezelés Szódaszórással
Szódaszórással történő festékréteg eltávolítás üvegszálas műanyagról
Arany János-szoborcsoport restaurálása Szódaszórással (Nemzeti Múzeum, múzeumkert)

“No particles left behind”

Nem marad vissza szóróanyag a felületen

Az Armex™ nem csak szódabikarbóna! Majd két évtized szakmai tapasztalata éppúgy megmutatkozik a technológia tökéletesítésén, mint a szódabikarbóna összetételén.

Jellemző tulajdonságok

  • Granulált – használható nyomáson működő hordozható és zárt szórókabin rendszereknél valamint magasnyomású mosóberendezés szóróanyag injektálóhoz.
  • Éles kristály – a viszonylag alacsony nyomáson de magas sebességen a felületre közvetített szódabikarbóna leborotvál gyakorlatilag mindenfajta szennyeződést, réteget.
  • Morzsolódó – azt jelenti, becsapódáskor kisebb szemcsékre törik fokozva a tisztítás hatékonyságát, csökkentve ezzel az alapfelület sérülésének esélyét.
  • Viszonylag puha – 2,5 Moh’s a keménységi skálán, így gyakorlatilag nem okoz felületsérülést*. *Mindig végezzen tesztszórást és győzödjön meg az általános használatra való alkalmasságáról.
  • Közel semleges 8,2pH – kiváló mukahelyi és környezetvédelemi profilt biztosít!
  • Vízben oldódó – az Európában forgalmazott formulák mindegyike vízben oldódó. Ez a tulajdonság egyedül a felületen történő megmaradását gátolja – szemben más koptató anyaggal -, ahol a hátramaradt szemcse károsít, helyrehozhatatlan következményeket okozhat.
  • Nem mérgező – a rendelkezésre álló Armex™ szódabikarbóna formulák egyike sem gyúlékony, nem sztatikus/szikrázó, veszélyes üzemnél is jól használható.

A különféle felülettisztítási problémák megoldására a változatos szóróanyagkínálat biztosít lehetőséget. 3 különböző szemcseméret áll rendelkezésre: S, M, XL, a hozzáadott további adalékanyagok alkalmazás-specifikussá teszik a formulát.

XL a legnagyobb; a sorozat legnagyobb mérete, ahol a szemcsék átlagosan 270 mikron / 70 grit nagyságúak. A nagyobb (méret)tömeg nagyobb energiát közvetít a felületen, így kiváló vastag felületbevonat, festékréteg eltávolításhoz, kemény takarítási feladathoz.
– Maintenance XL
Maintenance XL with SupraKleen™
HydroFlex™ XL
– Profile XL

M a közepes; átlagosan 170 mikron / 100 grit méretű a szemcse, ami vékonyabb felületbevonat, sérülésre érzékeny felületek, mint pl. fa, műanyag, kerámia, vagy alumínium tisztításhoz alkalmazható. Igaz kisebb méret, kevesebb energiát közvetít, de nagyobb találati arányt biztosít!
– Maintenance Formula
Flow M

S a legkisebb; átlagosan 70 mikron / 220 grit méretű szemcse, mely egy igen különleges formula, speciális felülettisztítási elvárásokra tervezve, sérülésre különösen érzékeny alapfelülethez, bevonat tisztításhoz.
– Anilox Roll Cleaning Formula
– Composite

Áramlási képesség, nedvességállóság

A legtöbb szemcseszóró berendezés sűrített levegővel üzemel, mely szállító levegő nedvességet hordoz. A lecsapódó kondenzátum hozzájárulhat a szóróanyag csomósodásához, rosszabb esetben dugulást okoz. Az Armex™ védő adalékanyagok nélkülözhetetlenek a folyamatos és biztonságos működéshez, különösen nagy páratartalmú környezetben.

Armex™ nedvesség-szabályzó rendszer és átlagos szódabikarbóna

MoistureGuard™ 2 – a legtöbb Armex™ formulában megtalálható, mellyel így 2x jobban ellenáll a nedvességnek, mint az átlagos, vagy más ipari szódabikarbónák.
MoistureGuard™ 8 – fejlesztett áramlási segédanyag, 8x jobban ellenálló a nedvességnek, mint az átlagos, vagy más ipari szódabikarbónák.
Flow M
– Anilox Roll Cleaning Formula
– Composite Formula

Ez mit is jelent a valóságban? A szemléltető videó megmutatja:

Különleges formula

Profile XL – Összetételét tekintve ez a formula 10% -ban keményebb szemcsével kevert. Mindamellett, hogy növeli a termelékenységet, lényegesen agresszívabb a felületen és képes 0,5 – 2 Mil profile* (12,7 – 50,8 mikron) érdességű un. fehér fém felületet létrehozni az acélon. Használata NEM javasolt sérülésre érzékeny felületen, továbbá csak 90% -ban oldódik vízben. *A profil mélységet miliméterben, mikronban vagy mil -ben fejezzük ki, ez utóbbit amerikában használják.

Rozsdás acél majd szemcseszórva Maintenance XL és Profile XL formulákkal